vrijdag 8 februari 2019

Co2 emissierechten kopen

Het Europese emissiehandelssysteem legt een bovengrens op aan wat grote bedrijven mogen uitstoten aan CO2. Per ton uitstoot moeten zij een zogenoemd emissiecertificaat kopen op een Europese emissiecertificatenmarkt. In een kleine uithoek van de financiële markten heerst grote pijn. Sinds eind november zijn de prijzen voor Europese emissierechten met gedaald. Alom wordt verwacht dat de prijzen op termijn gaan stijgen, maar op dit moment kenmerkt de CO-markt zich door grote twijfel.


Bedrijven kunnen emissierechten kopen van andere bedrijven.

Met emissiehandel wil de Europese Unie de hoeveelheid COin de lucht omlaag krijgen. Een aantal Correspondent-leden vroeg ons of ze zelf ETS- rechten kon kopen. Hoe meer rechten burgers kopen , hoe meer schaarste er ontstaat op de ETS- markt, en hoe duurder het voor bedrijven wordt om te vervuilen. Kun je zelf een tientje stukslaan en de trotse eigenaar worden van ton uit te stoten . Ook zijn er bedrijven die al veel geld hebben gestoken in emissiebeperking en dus rechten over hebben.


Ze hebben als het ware een overschot aan emissieruimte. Dit overzicht toont wie welke rechten waarvoor mag gebruiken. Natuur en Milieu een CO-markt waarop particulieren en bedrijven voor euro een CO-uitstootrecht kunnen kopen , om het vervolgens onmiddellijk te laten vernietigen.

Een uitstootrecht ( emissierecht ) is goed voor één ton CO2. Op die manier wordt de totale hoeveelheid emissierechten waar de . De emissierechten worden verhandeld op de beurs en worden gekocht en verkocht door landen en bedrijven die meer of juist minder COuitstoten dan waar zij recht op hebben. Er is wereldwijd een grote handel in emissierechten gaande. Dit is een handel in rechten om COte mogen uitstoten. Aantal reisorganisaties gaat COnu zelf compenseren.


Duurzaam toerisme Tot nu werd reizigers om een vrijwillige bijdrage gevraagd. Milieu Veel Nederlanders denken dat ze duurzaam bezig zijn. Maar kleinere bedrijven en consumenten kunnen ook CO2-emissies kopen. Zij kunnen hun CO2-uitstoot compenseren via de vrijwillige markt voor CO2.


Een gemiddeld Nederland huishouden stoot bijvoorbeeld ton COper jaar uit. Het is mogelijk om dit te compenseren met COrechten in de vorm van . Emissierechten vernietigen. Dat compromis is al jarenlang te zwak. Het ligt niet in lijn met de klimaatdoelstellingen van Parijs.


Dat zorgt ervoor dat de energiebedrijven en de grote industrie minder rechten kunnen kopen en dus gezamenlijk ook minder COmogen uitstoten. De EU houdt bij of landen ook werkelijk uitstoten waar ze recht op hebben. Particulieren en bedrijven kunnen sinds gisteren zelf emissierechten opkopen op de Europese markt.

Daarmee kunnen ze op een betrouwbare manier hun CO-uitstoot compenseren, is het idee achter de campagne van Stichting Natuur en Milieu. Er zijn talloze projecten bekend van . Tegelijkertijd bevindt het klimaatbeleid van Europa zich in een impasse. Centraal stond de handel in CO, waarbij bedrijven emissierechten konden kopen en . Om deze boete te voorkomen kunnen zij emissierechten kopen van bedrijven die meer rechten hebben dan zij nodig hebben. Het Europese ETS is een markt voor emissierechten die de uitstoot van COmoet beperken door er een prijs voor in rekening te brengen.


De bevinding dat het ETS de industriele. Volgens Pols van Milieudefensie moet het roer . Op dit moment moeten ongeveer elfduizend energiebedrijven en industriële installaties in meer dan dertig landen CO- rechten kopen op de Europese markt. Momenteel wordt ongeveer de helft van de beschikbare rechten geveild aan de hoogste bieder, de rest van de rechten wordt gratis weggegeven. Het is de bedoeling dat bedrijven emissierechten verkrijgen voor elke ton COdie ze uitstoten.


Een deel van die emissierechten wordt kosteloos toegewezen, de rest kan het bedrijf kopen bij de Europese Unie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts