vrijdag 7 november 2014

Hout stoken in kolenkachel

Houtkachel, kolenkachel allesbrander. Kan je kolen stoken in een houtkachel? Een kolenvuur wordt in regel veel heter dan een houtvuur. En kan te heet worden voor een houtkachel.


Hout stoken in een kolenkachel kan dus probleemloos. IJzeren roosters, de kookplaat of onderdelen kunnen .

Over het stoken met kolen valt veel te vertellen: Ten eerste. Vandaag biedt er vrijwel geen enkele fabrikant nog een pur sang klassieke kolenconvector met geëmailleerde plaatstalen mantel aan. Die combitoestellen worden gemeenzaam ook wel eens . Dat betekend weer een meer volledige verbranding.


Tijdens het stoken komen gassen en stofdeeltjes vrij die slecht zijn voor de gezondheid van de bewoners én de buren. Volgende houtsoorten mag u volgens de Vlaamse milieureglementering niet verbranden in open haard of houtkachel omdat hierbij chemische stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor . En hoe kun je eenvoudig een houtkachel en een kolenkachel van elkaar onderscheiden? Zij er typische kenmerken voor beide soorten?

In een kolen kachel kun je meestal prima hout stoken , andersom niet. Het gebruik van een kolenkachel vraag wel dat u regelmatig kijkt of er nog genoeg kolen in de kachel zijn. Maar in tegenstelling tot een houtkachel heeft u een groter gebruiksgemak met een kolenkachel omdat kolen langzamer opbranden en omdat u geen hout hoeft te zagen, klieven en stapelen. Heb al de opmerking gelezen over verschil tussen een kolenkachel en houtkachel.


Mijn vraag is, is de luchtstroom te smoren, anders te regelen en hoeveel duurder wordt dat stoken dan? Ook bij hout , moet het vuur zo branden dat het hout gloeit en niet met grote vlammen verbrandt. Ik stook al jaren hout in een kolenkacheltje en dat gaat prima. Uiteraard is het niet zo efficiënt als het stoken van hout in een houtkachel of het stoken van kolen in een kolenkachel. Hier ziet u hoe een Hark houtkachel Kan stoken op kolen.


Uit eigen onderzoek van Hark is gebleken. Daarom dat ik denk dat ik het niet goed gedaan heb. In de hout - kolenkachel zit ook een kolenbak dat ik eruit gehaald heb omdat we met hout stoven op . Kolen stoken is toch wel een heel stuk vervuilender dan hout stoken. Veel zwaveloxiden, vliegas en radioactiviteit bvb. Rendement van de kolenkachel zal . Deze gek heeft een oude Faber Grandeur kolenkachel gekocht omdat die zo mooi staat in een jaren dertig huis.


Ik heb er geen spijt van maar ik zie de gevolgen van het te . Hoe maakt u een kachel aan?

Bij het aanmaken van een kachel is het belangrijk dat de schouw tot minuten kan opwarmen om optimaal te trekken. Hoe kunt u het beste kachel aansteken? Zo maakt u een kachel aan in stappen: Stapel het aanmaakhout in de kachel. Het nadeel was dan wel dan er alleen klein hout in kon en dat men er bijna naast moest gaan zitten om hem niet uit te laten gaan.


Het rendement van dit soort kachels is laag en de CO² uitstoot hoog. Een hout - of kolenkachel of open haard. Uw gezondheid zal er wel bij varen, en u bespaart uw buren veel rook- en geurhinder.


Want ongeschikte brandstoffen en verkeerde stookgewoontes zijn een belangrijke bron van vervuiling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts