donderdag 12 april 2018

Centrifugaalpomp opvoerhoogte

De maximale opvoerhoogte is in feite de maximale druk die een pomp kan leveren. Het maximum is sterk afhankelijk van vele factoren waaronder een hele belangrijke: het type pomp. Een centrifugaalpomp bijv heeft een veel lagere opvoerhoogte dan bijv een plunjerpomp.


Toegevoegd na minuten: in figuur van de . De pompcurves van een centrifugaalpomp geven het verband tussen de capaciteit en de totale verschilhoogte, meestal uitgedrukt in “meter vloeistofkolom ”. Waarom wordt hier niet het verband tussen de capaciteit en de verschildruk, uitgedrukt in “bar” gebruikt?

De druk op gelijk welk punt in een vloeistof . Opvoerhoogte , stroomverbruik, rendement en NPSH worden weergegeven als functie van debiet. Afbeelding 1: Typische capaciteitscurves voor een centrifugaalpomp. In tegenstelling tot wat velen denken, is een centrifugaalpomp niet ontworpen voor één opvoerhoogte bij een enkele capaciteit, zoals dikwijls gevraagd door de gebruiker. In feite is een centrifugaalpomp ontworpen en gebouwd om een hele serie opvoerhoogte –capaciteit condities te leveren.


Deze zijn vermeld op de . De opvoerdruk wordt nog dikwijls in meter waterkolom uitgedrukt en dan spreekt men van opvoerhoogte. Vroeger was dit altijd het geval, waardoor opvoerdruk en opvoerhoogte dikwijls door elkaar gebruikt worden. De formules die in dit artikel gegeven worden, zijn nodig voor het berekenen van de druk die een pomp.

Hier een beschrijving hoe men energie kan besparen door het toepassen van toerenregelingen bij centrifugaalpompen. Centrifugaalpompen worden geselecteerd voor een bepaalde opvoerhoogte (H) en debiet (Φ). De capaciteit van een centrifugaalpomp wordt ca. De later nog te beschrijven pompkarakteristiek vertoont dezelfde relatie tussen opvoerhoogte en debiet. In verschillende historische bronnen is ontdekt dat deze schroefpompen met een hoek tussen 37° en 45° werkten.


Het werkingsprincipe van de centrifugaalpomp is één van de meest toegepaste pompprincipes en kunnen daar worden ingezet waar we te maken hebben met dunne vloeistoffen tot een viscositeit van ca. Honda heeft een groot assortiment van pompen ontwikkeld voor grote variatie aan toepassingen. Van kleine draagbare pompen tot grote vuilwaterpompen. Perfect voor ieder die belang heeft bij een stil en efficiënt apparaat met betrouwbare Honda.


De vloeistof zal hierdoor verder “weggeslingerd” worden. Om de opvoerhoogte te vergroten kan men meerdere centrifugaalpompen gebruiken. Een pomp moet dat drukverschil opwekken.


De energie van de ene pomp wordt hierbij doorgegeven aan de . De werking van een pomp kent een aantal basisprincipes, namelijk capaciteit, opvoerhoogte , viscositeit, leiding- weerstand en zelfaanzuiging. Zij is onafhankelijk van het soortelijk gewicht van de vloeistof, dat wil zeggen een centrifugaalpomp transporteert vloeistoffen onafhanke- lijk van het soortelijk gewicht op gelijke opvoerhoogte. Het soorte- lijk gewicht bepaalt de druk in de pomp en bepaalt het vermogen van de pomp. Pompkeuze en ontwerpeisen.


Als eenmaal de hoeveelheid Q is vastgesteld en de opvoerhoogte H is bereken verkrijgen we het bedrijfspunt van de opstelling. Afhankelijk van de gewenste opvoerhoogte zal de centrifugaalpomp zijn bedrijfspunt bereiken daar waar de leidingkarakteristiek .

Poaphrvc Horisontale Dpples in. Aantal pompen in het station 2. Nuttig effect der pomp in percent. Dit heeft een hoger energiegebruik en extra slijtage tot gevolg.


Het is efficiënter om pompen voor het verwachte bedrijfspunt te specificeren en bij een toekomstige verhoging van het debiet of de opvoerhoogte een nieuwe, passende pomp (of evt. waaier) te selecteren. Kies een efficiënte pompregeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts