donderdag 17 maart 2016

Betegelde schouw

In huizen van welgestelden was de schouw vaak een pronkstuk vervaardigd uit gebeeldhouwde steen zoals marmer, of bekleed met geglazuurde tegels. In de Zaanstreek en soms daarbuiten vindt men de smuiger, een bepaald type betegelde schouw. Het overnemen van de woorden van het MWB puzzelwoordenboek is alléén toegestaan met een licentie. Staat je antwoord er niet bij of heb je een vraag waarbij het puzzelwoordenboek geen hulp kan bieden?


Vooral in de oudere huizen, bijvoorbeeld woonboerderijen van meer dan 1jaar ou maar ook in jaren woningen, zitten vaak nog de schouwen in de woonkamer.

Schouwen worden betegeld , niet alleen uit praktisch gemak, maar ook om de schouw te verfraaien. Uiteraard kunt u ook voor deze . Visualiseer jouw stijl en vind de kachel van je dromen. Jouw zoektocht naar de ideale haard begint op kachels.


Een betegelde vloer of muur kennen we, maar er zijn nog vele andere opties met tegels. Met een smuiger wordt dan ook een rookvang bedoeld die lager is dan een schouw. De smuiger kan verschillende vormen hebben en is meestal betegeld.

Waarschijnlijk heeft men in de vormgeving ervan aansluiting gezocht bij de schoorsteenmantels zoals die uit stedelijke architectuur bekend waren. Bekijk de foto van meikevanhoek met als titel betegelde schouw. Ik vertelde haar dat ik juist de dag ervoor een tekst had geschreven, die ik Grenslied had genoemd. Ik haalde hem op en las hem haar voor.


Ik moest hem bij de foto leggen waarop de betegelde schouw van haar huis te zien was. Ze heeft de tekst daarna aan verschillende van haar bezoekers gegeven. This file was provided to media Commons by the Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed as part of an image release.


Daarboven een ketting, waaraan de kookpot werd opgehangen (hoale). Daarboven een schilderij van Jozef en Maria en het kind Jezus (aanbidding door de herders). Links een broodkast (spinde). De familie Tien in Staphorster streekdracht, in hun interieur. Betegelde schouw achter een open vuur.


Rechts staan twee kasten met hierop serviesgoed en kastkommen. Het pand Stationsstraat is oorspronkelijk gebouwd als bedrijfsgebouw, waarschijnlijk in opdracht van P. Ewals-Vossen (de naam die nog op de gevel te lezen is).

De bestemming is gewijzigd van winkel of bedrijf naar appartementen. De huidige benedenwoning telt twee originele schouwen. INDELING EN KORTE OMSCHRIJVING: Begane grond: Ruime ontvangsthal met meterkast, toilet en trapopgang naar de verdieping.


Vanuit de hal is de woonkamer bereikbaar. Meterkast met aardlekschakelaar. Nette half betegelde toiletruimte met duoblok en hoekfonteintje.


De toiletruimte is afgewerkt in . Trapopgang naar de 1e verdieping en toegang tot de woonkamer. Aan de rechterkant van de schouw zit een verhoging op de schouw van tegelbreedte hoog. De open keuken is aan de voorzijde . Wat moet er gedaan worden: . Deze keurige ééngezinswoning is centraal gelegen, op loopafstand van vele voorzieningen, waaronder NS- station, buurtwinkelcentra en stadswinkelcentrum de Gordiaan.


De woning is voorzien van zonnig gelegen tuin op het zuiden en beschikt onder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts