Staatssecretaris Dijksma (IenM) stuurt informatie over de CO- prijs in het ETS naar de Tweede Kamer. Ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling. Ministerie van Binnenlandse . Zoek binnen Rijksoverheid.
Is het EU ETS wel effectief, nu de prijs van CO-emissierechten zo laag is?
De CO- prijs in het ETS. Het EU ETS is wel effectief, voor zover het gaat om het realiseren van de doelstelling. Ook is het effectief voor het beperken van de kosten voor klimaatbeleid. Het ETS systeem functioneert goe in die zin dat vraag en aanbod op de markt de prijs.
Omdat onder andere Duitslan Nederland en Zweden een hogere CO- prijs nodig hebben om energietransitie te versnellen en. De ETS Richtlijn zelf hoeft niet perse geamendeerd te worden. Net als bij het eerder veilen (frontloading) . European Union Emissions Trading System (EU ETS ) is de officiële benaming van de markt voor CO-rechten.
Meer dan tienduizend fabrieken, bedrijven en energiecentrales vallen verplicht onder het EU ETS. Hun uitstootrechten hebben een prijs en kunnen worden verhandeld. Oorzaken hiervoor zijn met name na-ijleffecten van de . Deze notitie beschrijft de ramingen voor de CO- prijs voor de twee beleidsvarianten. Een belangrijke factor voor het energiegebruik in de elektriciteitssector en de energie- intensieve industrie in Nederland is de ontwikkeling van de CO2- prijs binnen het emissiehandelssysteem van de Europese Unie (EU ETS ). Ontstaan van CO-waarde. Hoe creëer je CO-waarde.
In februari stemt het Europees Parlement over aanpassingen in het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS ) effectiever moeten maken. Dankzij ETS daalt de CO2-uitstoot op meest kosteneffectieve wijze. De Europese Unie gaat het aantal emissierechten verkleinen. Het wordt zo voor bedrijven duurder hun CO-uitstoot af te kopen.
Grote Europese (energie-)bedrijven moeten hun uitstoot afkopen. Maar door de lage CO- prijs is de prikkel om schoner te worden gering. Eén ETS -recht kost nu euro. Dat is ongeveer tien keer te weinig voor bijvoorbeeld energieproducenten om over te stappen van goedkope, maar vervuilende steenkool op schoner, maar duurder gas.
Die overstap zal namelijk pas plaatsvinden bij een CO- prijs van euro per ton.
De werking van het Europese ETS wordt bedreigd door een veel te lage COprijs. Die is zo laag door de slechte economische omstandigheden, maar ook doordat er een te grote hoeveelheid rechten op de markt is gebracht. De lage prijs geeft onvoldoende stimulans om te investeren in schone technologieën.
Het resultaat is dat de COdie jij uitstoot niet door de industrie wordt uitgestoten. Het ETS heeft als doel om vervuilers te laten betalen voor hun CO-uitstoot. Het probleem is echter dat er al jaren teveel aanbod aan rechten op de markt is, met als gevolg dat de prijs te laag blijft.
In de introductieperiode zijn er zoveel gratis rechten cadeau gedaan, dat de markt helemaal is ingezakt. Op zoek naar meer achtergrondinformatie over het invoeren van een effectieve CO- prijs ?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.