European Union Emissions Trading System (EU ETS) is de officiële benaming van de markt voor CO- rechten. Meer dan tienduizend fabrieken, bedrijven en energiecentrales vallen verplicht onder het EU ETS. Hun uitstootrechten hebben een prijs en kunnen worden verhandeld. Is het EU ETS wel effectief, nu de prijs van CO- emissierechten zo laag is?
Het EU ETS is wel effectief, voor zover het gaat om het realiseren van de doelstelling.
Ook is het effectief voor het beperken van de kosten voor klimaatbeleid. Het ETS systeem functioneert goe in die zin dat vraag en aanbod op de markt de prijs. Optimisme over een mogelijk akkoord over hervormingen van het ETS-systeem en zorgen over de beschikbaarheid van de Franse kerncentrales zorgden afgelopen week voor een prijsstijging van bijna. De prijs voor CO- emissierechten bereikte het hoogste punt in bijna twee jaar. Vermoedelijk heeft dit te maken met het feit dat er tijdens de feestdagen niet is gehandeld en hierdoor een grotere beschikbaarheid is.
Afgelopen week is er een bijeenkomst van de Europese Milieucommissie geweest . Het Europese systeem voor handel in CO- emissierechten wordt breed gezien als een lachertje. Het Europees Parlement wil dat vervuilen meer pijn gaat doen, maar de tegenlobby is sterk.
In het Duitse Ennigerloh worden vrachtwagenbanden gebruikt als brandstof voor de . EU sluit akkoord over emissierechten. De Europese Unie gaat het aantal emissierechten verkleinen. Het wordt zo voor bedrijven duurder hun CO-uitstoot af te kopen. Trading van CO- emissierechten is één van de instrumenten van het Europees programma voor klimaatverandering.
Bij ontwikkelingsland: CO-reductie in project levert geld op. Nederland moet bijkopen. Het gaat daarbij om de uitstoot van bijvoorbeeld koolstofdioxide (CO 2), methaan (CH4), lachgas (N2O), chloorfluorkoolstofverbindingen (cfk's) en . Emissiehandel is de handel in emissierechten. Dat komt onder andere doordat in tegenstelling tot de afgelopen jaren er geen rechten meer uit de markt worden genomen door overheden. Sinds begin dit jaar is de prijs van CO- rechten.
Daarmee lijkt aan de almaar stijgende prijs van COeen einde te komen, zo blijkt uit de recente verkoopcijfers van de Amsterdamse beurs. Ik hoef ze niet te vervoeren, niet op. Die overstap zal namelijk pas plaatsvinden bij een CO- prijs van euro per ton.
Deze week maakte de Europese Commissie bekend de regels voor CO-handel aan te scherpen om het klimaat te beschermen. Daardoor zijn er heel veel emissierechten op de markt en daalde de prijs van ongeveer naar euro per ton CO2. Maar wat is CO-handel.
Begin dit jaar is de prijs voor CO- emissierechten in het Europese emissiehandelssysteem, het ETS, sterk gedaald. Grote bedrijven kunnen dus heel . Dat is het resultaat van twee uiteenlopende evoluties: de elektriciteitssector stootte Mton COteveel uit, . Het EU-ETS is een marktsysteem dat een prijs koppelt aan de uitstoot van een ton CO2. Aldus wordt een plafond voor CO-emissies geïntroduceer dat stelselmatig aangescherpt wordt.
Het is de bedoeling om zo schaarste aan emissierechten te creëren en aldus te zorgen voor een stijgende prijs van CO- emissierechten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.