vrijdag 8 juni 2018

Wat is aardwarmte

De warmte uit het binnenste van de aarde wordt naar . Onder Toscane treffen de Noord-Afrikaanse en de Euraziatische plaat elkaar, wat er toe leidt dat magma zich relatief dicht onder de aardoppervlakte bevindt. Dit hete magma verhoogt hier de temperatuur van de bodem dusdanig dat economisch gebruik van de aardwarmte mogelijk is. Bij hydrothermale stroomopwekking . En hoe gebruik je het en schaf je het aan?

Ook de kosten en vormen van aardwarmte worden in kaart gebracht. Hoe dieper in de gron hoe warmer. In Nederland per 1meter dieper 3°C warmer. Die warmte heet aardwarmte of geothermie.


Warm water wordt opgepompt uit dieper gelegen aardlagen en is direct inzetbaar voor de verwarming van bijvoorbeeld kassen, industrie of gebouwen. Met name voor gebouwen en projecten met een grote warmtevraag, is warmtevoorziening met behulp van aardwarmte interessant en rendabel. Als de temperatuur van het.

Warmte uit de aardbodem en het bodemwater is een duurzame vorm van energie. Afhankelijk van de diepte heet het aardwarmte of bodemwarmte. Aardwarmte en bodemwarmte. Bodemwarmte is wel bereikbaar en belandt als woningverwarming . De temperatuur in de kern is meer dan 5. Naarmate je dichter bij de aardkorst komt, wordt het minder warm.


Het meest sprekende voorbeeld is IJsland. Daar zijn de vele vulkanen, geisers en thermische baden niet alleen een toeristische attractie, het warme water dient ook als stadsverwarming voor hoofdstad . Een lager gelegen land als Nederland is dus niet per definitie gunstiger uit dan een land dat wat hoger ligt. Deze warmte kan worden gebruikt voor het winnen van energie. De term geothermie stamt uit het Grieks.


Het is een samentrekking van de woorden geo (aarde) en thermos (warmte) en wijst op warmte die uit de aarde komt. Geothermie verwijst dan ook naar alle toepassingen die op één of andere manier gebruik maken van aardwarmte. Het gaat dus net zo goed om het onttrekken van . Deze aardwarmte kan ingezet worden voor de winning van energie. Met een warmtepomp kan de temperatuur uit de aarde simpel en goedkoop worden verhoogd naar .

De Rijksoverheid wil de productie van aardwarmte bevorderen. Bijvoorbeeld met subsidieregelingen. Tevens spelen wensen ten aanzien van eventuele topkoeling mee. Vaak wordt aardwarmte direct geassocieerd met geothermie ( boringen vanaf 5meter diepte). Wij spreken dan ook eigenlijk liever van bodemwarmte.


Daarvoor wordt maar liefst twee kilometer in de aarde geboord. Je stuit dan op water met een temperatuur van zestig graden. Maar wat is aardwarmte precies, hoe komt het water diep in de aarde zo heet en wie gaat het gebruiken? Iedere honderd meter omlaag stijgt de temperatuur met ongeveer drie graden, en dat geldt ook voor het water dat zich op grote diepten bevindt.


Bart ontdekt dat een kweker van . Dit hete water kan worden opgepompt om woningen en bedrijven te verwarmen. Via deze infographic krijgt u een compleet (grafisch) overzicht van de productie, het gebruik en andere ins en outs van geothermie. Wilt u meer en uitgebreidere informatie, dan kunt u ook terecht op hoewerktaardwarmte. Geothermie of aardwarmte ontstaat door de warmte-uitstraling uit het binnenste van de aarde. Wat is aardwarmte eigenlijk?


Het bestaat uit uit de warmte die nog over is uit de tijd dat de aarde ontstond en voor door het radioactief verval van isotopen bijvoorbeeld kalium, uraan en thorium. Alle warmte wordt afgevoerd via de aardkorst. In de bovenste meters van de aardkorst heeft de temperatuur van de buitenlucht nog een.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts