maandag 18 juni 2018

Huurkoop bw

In het bijgaande artikel wordt de overgang van de wet op het consumentenkrediet naar BW. Wat zijn de belangrijkste . Er zijn in het Burgerlijk Wetboek sinds kort verschillende regels voor huurkoop van roerende zaken en onroerende zaken. Lees hier de hoofdpunten.


Wet op het consumentenkrediet alsmede de materie van de koop op afbetaling en de huurkoop in titel 7A.

Kenmerkend voor de huurkoop is tevens dat het (economische) risico wordt gedragen door de koper. Van het in de leden 1–bepaalde kan niet ten nadele van de koper worden afgeweken, behoudens bij een standaardregeling als bedoeld in artikel 2van Boek 6. De leden 1–zijn niet van toepassing op huurkoop en koop op een openbare veiling ten overstaan van een notaris. Zij zijn evenmin van toepassing,. De huurkoop is daarom nog geregeld in boek 7a van het Burgerlijk Wetboek , het laatste restant van het oude BW.


Huurkoop is een kredietvorm. Wanneer de verkoper ontbinding van de overeenkomst of teruggave van de in huurkoop afgeleverde zaak kan vorderen, kan de kantonrechter, indien de verkoper zulks verzoekt en daarbij redelijk .

In het Burgerlijk Wetboek wordt huur gedefinieerd als de overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, een zaak of een gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie, de huurtermijn. BW , is een speciale vorm van koop, namelijk een koop op afbetaling met eigendomsvoorbehoud. Op een internationale huurkoop kan derhalve de CISG van toepassing zijn. Is dat inderdaad het geval, dan blijven naar mijn mening de . Onder huurkoop is begrepen de overeenkomst, waarbij ter zake van een koopen verkoop een derde, die den eigendom der zaak verwerft, aan den kooper crediet verleent des dat het geheel van handelingen de strekking van huurkoop erlangt. Recht op koop heeft een optioneel karakter en contractueel is meestal een symbolisch bedrag overeengekomen.


BW met een opgenomen eigendomsvoorbehoud ex. Met de implementatie van het ontwerpwetsvoorstel zullen bestaande sterk verouderde regelingen als opgenomen in titel 5A (inzake koop en verkoop op afbetaling en huurkoop ) van Boek 7A van het Burgerlijk Wetboek ( BW ) worden ingetrokken. Het ontwerpwetsvoorstel beoogt de nieuwe regelingen vast te leggen in Boek . Vrijwel geruisloos is een wetsvoorstel aangenomen waarbij de bepalingen van consumentenkrediet, koop op afbetaling, huurkoop en huurkoop van onroerend zaken, gemoderniseerd in een aanvulling van Boek BW zijn opgenomen.


Het concept wetsvoorstel maakt ook onderscheid in onroerende en roerende zaken. Titel 2B (goederenkrediet), afdeling ziet op goederenkrediet betreffende roerende zaken, niet- registergoederen. Verweerster in het incident stelt dat geen sprake is . Goederenrecht, website, domeinnaam, voor menselijke beheersing vatbare stoffelijke objecten, vermogensrechten, art. Het beslag wordt ook hier voorafgegaan door een .

Bevoegdheid kantonrechter. Wat onder huurkoop wordt verstaan, blijkt uit art. In dat wetsartikel wordt ook verwezen naar art. BW wordt de huurkoper beschermd tegen vervreemding door . Zo maakt het voor de beoordeling of sprake is van huurkoop niet uit of er .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts