maandag 2 november 2015

Wondje op been gaat niet dicht

De wond aan het been gaat niet of langzaam dicht. Meestal zit er een geelbruin laagje (het beslag) of een korst op. De bodem van de wond kan in het begin ook zwart zijn door afgestorven huid. De behandeling bestaat uit zwachtelen, genoeg lopen en bewegen, de benen hoogleggen en elastische steunkousen. De meeste functies worden voltooid zonder dat we er iets van merken, maar soms gaat er ook wel eens iets mis zoals een wondje dat niet wil genezen.


Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom een wondje niet geneest.

Vaak is de oorzaak vrij onschuldig maar het kan ook veroorzaakt worden door . Er zit wel een korstje op, maar de de huid groeit niet dicht. Een open been of “ulcus cruris” is een wond aan het (onder) been die niet wil genezen. Soms is de wond bedekt met dode huid en bindweefselcellen die een zwart vlies vormen over de bodem ervan. Kleinere wondjes genezen onder een korst veelal zonder problemen.


Een grotere veelal te droge wond geneest over het algemeen minder snel en geeft een grotere kans op littekens . Je kan wondroos gemakkelijk krijgen op je arm, been of gezicht. Toch treedt het meestal op bij de benen , armen of het gezicht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een opengekrabde muggenbult, een splinter, kloven in de huid of zelfs een met het blote oog niet waarneembaar wondje.

U moet dus niet alleen de zwachtels dragen, . Maar als het na een dag of niet beter gaat is het zeker raadzaam om een huisarts te raadplegen. Als je een wondje krijgt duurt het een tijd voordat het genezen is. Tijdens de genezing is de wond vaak droog.


Het kan ook gebeuren dat een wond vochtig blijft. Vochtige wonden genezen sneller. Maar als een wond te vochtig is, is dat weer slecht voor de genezing. Wat is de optimale vochtigheid voor een . Je vorige topic ging ook over een soort gelijke vraag over je eigen wondje wat niet dicht wil, en in mei heb je een topic geopend over bloedonderzoeken waar je veel vragen stelde maar nooit meer iets hebt laten horen over de uitslagen. De suggestieve vraagstelling met de bevestiging dat iets kanker zou . Allereerst is het belangrijk om de diagnose te stellen of het om een arterieel of veneus ulcus cruris gaat.


Het is meestal een chronisc. Bij arterieel vaatlijden. Sommige wonden blijken moeilijk dicht te gaan of weinig genezingstendens te vertonen. Een enkele keer blijkt een niet genezende wond veroorzaakt door huidkanker. Het streven is naar een rode (gezond granulatieweefsel) wondbodem met de juiste vochtigheidsgraad ( niet te droog en niet te nat).


Op het moment dat iemand dit eelt gaat behandelen (bv pedicure), is het dus vaak een misvatting dat deze het wondje gemaakt heeft, het is er dus al, maar. Als de doorbloeding van onze huid vermindert, kunnen wondjes niet (goed) genezen. Een ulcus cruris of open been is een zwerende wond aan het onderbeen.

Door de aanhoudende druk gaat het weefsel dood. De oorzaak is meestal een probleem in de aders van het been. Het vliegt nu dicht ”, zegt de semi-arts, „iedere paar dagen is de wond duidelijk kleiner! Sommige aanwezigen grinniken en denken: „Hij kan het niet laten.


Ulcus cruris komt vooral . De zuster slaat de dekens terug. Het been ligt al klaar ter bezichtiging. Omdat wonden slecht genezen bij mensen met diabetes, dachten de wetenschappers dat TAFI hier een rol bij speelde. De wetenschappers hebben TAFI op twee manieren onderzocht: bij mensen met .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts