vrijdag 2 juni 2017

Oudedagsreserve 2016

Het percentage blijft onveranderd: van de winst. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag u jaarlijks een deel van de winst reserveren voor uw oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de oudedagsreserve. Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat u daadwerkelijk geld opzij zet, het is een reservering van een deel van de winst.


Maakt u als ondernemer gebruik van de oudedagsreserve , dan kunt u dit jaar iets meer van de door u behaalde winst toevoegen aan deze reserve.

De inkomstenbelasting kent een faciliteit ( oudedagsreserve , voorheen FOR genoemd) waarmee je jaarlijks een deel van de winst kan reserveren voor je oudedagsvoorziening. Maar, let op: het vormen van. In dit artikel leggen we uit hoe het in zijn werk gaat en hoe je een Fiscale Oudedagsreserve (FOR) opbouwt.


Over dat bedrag hoef je voorlopig geen belasting te betalen. Om deze reden stelt de fiscus dan ook de voorwaarden dat je ondernemingsvermogen nooit lager mag zijn als de fiscale oudedagsreserve. Wat is de fiscale oudedagsreserve ? Als zelfstandig ondernemer kun je je vaak niet bij een pensioenfonds aansluiten, omdat je niet in loondienst bij een werkgever bent.


In plaats daarvan kun je echter zelf fiscaal voordelig sparen voor een aanvullend pensioen met de fiscale oudedagsreserve.

Oudedagsreserve FOR Oudedagsreserve of de FOR Een ondernemer ( eenmanszaak, VOF of maatschap) mag pensioen binnen zijn eigen bedrijf opbouwen. De oudedagsreserve mag niet hoger zijn dan het eigen vermogen en er zit een maximum aan het aftrekbare bedrag. Over dit deel hoeft u in het betreffende jaar geen belasting te betalen.


Afhankelijk van de hoogte van de winst, . Eventuele pensioenpremies die u ten laste van de winst heeft gebracht, moet u van de reservering aftrekken. Daarbij mag de totale oudedagsreserve door de dotatie . Om voor de Fiscale Oudedagsreserve in aanmerking te komen dient u aan een aantal voorwaarden te voldoen: Er moet voldoen worden aan het urencriterium voor zelfstandigen. Je mag nog geen jaar zijn. Beste Arno, Op zich is er niet echt een fiscale datum waarop je de FOR om moet zetten, dat kan het hele jaar door want de handeling op zich is fiscaal neutraal. De FOR stand op de balans neemt af en daar tegen over komt de storting als lijfrente banksparen te staan.


A staat voor de aan het vorige jaar toe te rekenen aangroei van het pensioen (factor A). F staat voor toename van oudedagsreserve (FOR) van het vorige kalenderjaar. Een belastingplichtige kan ook gebruik maken van de reserveringsruimte. Stakingswinst is het verschil tussen de fiscale boekwaarde van uw bedrijf en de werkelijke waarde op het moment van bedrijfsbeëindiging (of overdracht). Deze winst is onderdeel van uw inkomen in het jaar van staking en u betaalt hier dus inkomstenbelasting over.


De stille reserves en de stand van de oudedagsreserve. Voorkom dan directe afrekening door de stakingswinst om te zetten in een lijfrente.

Op dezelfde wijze is het ook mogelijk om de oudedagsreserve (FOR) om te zetten in een .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts