vrijdag 30 januari 2015

Fiscale oudedagsreserve op de balans

Met de fiscale oudedagsreserve reserveer je een deel van de ondernemingswinst voor het pensioen. Het geld blijft in dit geval binnen de onderneming, want je bent verplicht de FOR op de ondernemingsbalans te plaatsen. Het voordeel hiervan is dat je het gereserveerde bedrag opnieuw kunt investeren. Door de toevoeging mag de oudedagsreserve niet uitkomen boven het ondernemingsvermogen.


De fiscale oudedagsreserve moet verplicht op de fiscale balans worden gezet.

Voorbeeld Stel de winst is € 80. Dit jaar wil ik een eerste FOR-donatie doen ( van mijn winst). Welke posten komen er onder passiva en onder activa te staan? De oudedagsreserve is onderdeel . Voorwaarden fiscale oudedagsreserve Voordeel fiscale oudedagsreserve Aanspraak maken op fiscale oudedagsreserve Extra info fiscale oudedagsreserve.


Hieronder beantwoorden we een aantal vragen die vaak worden gesteld inzake de FOR. Bij het afwikkelen van het boekjaar wordt de balans en de winst- en verliesrekening samengesteld.

Fiscale oudedagsreserve. Hieruit blijkt of er een positief . Als ondernemer mag u onder voorwaarden een deel van uw winst reserveren voor uw pensioen. Hierdoor wordt de belastbare winst lager waardoor u in dat kalenderjaar minder belasting hoeft te betalen. Het gereserveerde bedrag blijft gewoon op de balans staan. Oudedagsreserve (OR), voorheen: fiscale oudedagsreserve (FOR).


Let op: de dotatie wordt jaarlijks afgebouwd in lijn met de verhoging van de pensioenrichtleeftijd. Moet je spaargeld op de balans of op een privé spaarrekening zetten? Een spaarrekening mag van de Belastingdienst op de balans staan, als daar zakelijke overwegingen voor zijn.


En een hoog ondernemingsvermogen is gunstig als je gebruik maakt van de fiscale oudedagsreserve. Je dient jaarlijks op de balans van uw onderneming de stand van de opgebouwde reserve te vermelden (doen wij voor je). Als je niet meer aan het urencriterium voldoet, . Als u overlijdt, moet fiscaal worden afgerekend over de oudedagsreserve.


De reserve wordt dan opgeheven en wordt opgeteld bij uw belastbare winst. Maar als uw partner uw onderneming voortzet en de oudedagsreserve overneemt, hoeft er niet te worden afgerekend.

Uw partner moet daarvoor een verzoek indienen bij . Dat is een aftrekpost bedoeld. U dient jaarlijks op de balans van uw onderneming de stand. Het is hierbij gebruikelijk om de FOR als onderdeel van het eigen vermogen (dus niet als schuld) in de balans op te nemen. Uit praktische overwegingen heeft de staatssecretaris destijds echter goedgekeurd dat de oudedagsreserve vanuit de commerciële jaarstukken door middel van een aansluitberekening mocht . Het bedrag dat je aan de oudedagsreserve toevoegt, kan aan de passivazijde (rechts) op de balans komen te staan.


Deze worden onderscheiden in eigen vermogen, voorzieningen, langlopend vreemd vermogen en kortlopende schulden. Op de fiscale balans van de zelfstandige ondernemer staan soms ook nog fiscale reserves, zoals de fiscale oudedagsreserve. Dit deel van het eigen vermogen maakt extra uitstel van . De toevoeging aan de fiscale oudedagsreserve wordt verminderd met premies voor pensioenregelingen die ten laste van de winst komen.


Als u meerdere ondernemingen drijft kunt u de opgebouwde reserve verdelen over de balansen van uw bedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts