woensdag 25 maart 2015

Structuurformule ethanol

Vijftig jaar later publiceerde Archibald Scott Couper de structuurformule van ethanol. Dit maakte ethanol tot een van de eerste verbindingen waarvan de structuur opgehelderd werd. Structuurformule en molecuulmodel. Molecuulmodel van 2-mercapto- ethanol.


BME, 2BME of β-met genoemd) is een organische verbinding met als brutoformule C2H6SO.

De stof komt voor als een . Gedeutereerd ethanol ( ook aangeduid als ethanol -d6) is een gedeutereerd oplosmiddel met als brutoformule C2D6O. Het is een isotopoloog van ethanol en wordt eerder uitzonderlijk gebruikt als oplosmiddel in de NMR-spectroscopie. DMAE) is een organische verbinding, die industrieel bereid wordt door de reactie van etheenoxide met dimethylamine. Ze bevat zowel een aminegroep als een hydroxylgroep, en kan dus reageren als een amine of als een alcohol. Deze verbindingen worden alkanolamines genoemd.


IUPAC-naam) een chemische verbinding met twee koolstofatomen en een alcoholgroep. De meest bekende alcohol en de enige die drinkbaar is, is ethanol.

De notatie C2H5- OH is de structuurformule van ethanol. Een functionele groep is een deel van de molecule dat heel typisch is. Zo is een - OH-groep hydroxylgroep typisch voor alle alcoholen.


In de organische chemie is . Hieronder zie je de structuurformule van ethanol (drinkbare alcohol). Het hoofd van de hond is de functionele OH-groep. De organische chemie kent een groot aantal verbindingsgroepen. Dit kan worden verklaard aan de hand van de structuurformule van deze stoffen. De eenvoudigste alcohol is methanol.


Als in het dagelijkse leven van 'alcohol' sprake is, wordt deze laatste verbinding bedoeld. Ethanol ontsnapt niet van. Enkele fysische eigenschappen van ethanol. Wanneer alcohol in het menselijk lichaam wordt afgebroken, gebeurt dat in een aantal stappen.


Het reactieproduct is ethanal. De niet-systematische naam . C2H5OHsynoniemen: alcohol, ethyl alcoholengelse vertaling: ethanol , ethyl alcoholGroepen: alkanolen , oplosmiddelenCAS Nu.

Als je bij de structuurformule voor ethaan H-atoom vervangt door een OH-groep, krijg je de structuurformule voor ethanol , dus de molecuulformule voor ethanol ken je dan ook. Watermoleculen vormen sterke waterstofbruggen . In het dagelijkse spraakgebruik wordt ethanol gewoon alcohol genoemd. Daarnaast komt het voor als roesmiddel in alcoholische dranken. Alcohol komt via de slokdarm, de maag en de . We stellen ons voor dat de –OH groep van het zuur reageert met het H-atoom van de –OH groep van de alcohol.


Kijk eens naar de structuurformules hieronder waar ethanol en propaanzuur getekend zijn. De –H van ethanol vormt samen met de –OH van propaanzuur water. Het overgebleven –O- van ethanol vormt dan . Tijdens het narijpen ontstaan onder andere esters die het bier zijn speciale geur en smaak geven.


Geef de structuurformule van deze ester. LP Chemie 2e gr ASO VVKSO (studierichtingen zonder component wetenschappen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts