maandag 3 oktober 2016

Oudedagsreserve berekenen

De toevoeging wordt verminderd met de pensioenpremies die u als bedrijfskosten hebt geboekt. De oudedagsreserve mag door de toevoeging niet uitkomen boven het ondernemingsvermogen. U kunt elk jaar een toevoeging doen, maar dit is niet verplicht. Robert Rutgers, fiscaal adviseur van Flynth: Doteren aan de oudedagsreserve is geen automatisme.


Doe het alleen als een berekening aantoont dat het belastinguitstel voordelig is.

Dat is een vraag die veel zelfstandig ondernemers stellen in deze dagen van belastingaangifte. Voor de niet-ingewijden: wat is de FOR eigenlijk? Het is een deel van het eigen vermogen dat een zelfstandig ondernemer volgens de regels van de Belastingdienst . Berekening van de toevoeging aan de fiscale oudedagsreserve. Basis voor de jaarlijkse toevoeging is de fiscale winst.


De fiscale winst is de bedrijfseconomische winst die gecorrigeerd is voor allerlei fiscale regels. Het betreft meestal de volgende regels: bijtelling voor privé gebruik van een auto van de .

Dus als jouw bedrijf een eigen vermogen heeft van € 100. Wat is de fiscale oudedagsreserve ? Als zelfstandig ondernemer kun je je vaak niet bij een pensioenfonds aansluiten, omdat je niet in loondienst bij een werkgever bent. In plaats daarvan kun je echter zelf fiscaal voordelig sparen voor een aanvullend pensioen met de fiscale oudedagsreserve. Over dat bedrag hoef je voorlopig geen belasting te betalen.


De mogelijkheid voor lijfrenteaftrek onder de jaarruimte wordt verkleind doordat de dotatie in de berekening van de jaarruimte meetelt. Globaal kan gezegd worden dat de winst bepalend is voor de keuze tussen het afstorten van de oudedagsreserve en het gebruik van de jaarruimte. Daarnaast is doteren gunstig als uw . Fiscale oudedagsreserve De fiscale oudedagsreserve (FOR) is een passiefpost, hierover wordt de belastingheffing uitgesteld. De FOR is bedoeld voor ondernemers.


Dat is een aftrekpost bedoeld om geld te reserveren voor latere leeftijd zoals een pensioen. Op het moment dat u stopt met uw bedrijf wordt er een stakingswinst berekend. Oudedagsreserve bij stoppen bedrijf.


De reserves worden dan onderdeel van die stakingswinst – óók de oudedagsreserve. Als u jarenlang heeft gedoteerd aan de oudedagsreserve en nooit iets heeft afgestort, kan daar een fors bedrag staan.

De gecorrigeerde winst is de basis voor het vaststellen van een eventuele FOR- aftrek, een aftrek voor de fiscale oudedagsreserve. Onder aftrek van de FOR en de verschillende ondernemersaftrekposten wordt de belastbare fiscale winst berekend. De fiscale oudedagsreserve of FOR is een Nederlandse belastingtechnische voorziening die erop neerkomt dat een IB-ondernemer over een percentage van de winst uitstel krijgt van de betaling van inkomstenbelasting.


Bij verkoop of liquidatie van de onderneming moet over de opgebouwde FOR alsnog belasting betaald . U kunt berekenen hoeveel pensioen u in een bepaald kalenderjaar zou mogen opbouwen. Die berekening wordt de. FOR = de toename van de oudedagsreserve. Bij het berekenen van de jaarruimte, moet u gebruik maken van de gegevens van het voorgaande belastingjaar. Een FOR-dotatie kan een gunstige.


De stille reserves en de stand van de oudedagsreserve worden als stakingswinst beschouwd. De mkb-vrijstelling mag over de totale jaarwinst, dus ook over de stakingswinst, worden berekend. Het berekenen van de stakingswinst is erg ingewikkeld.


Jaarruimte bij pensioen – informatie, uitleg van de berekening en mogelijkheid om online de jaarruimte te berekenen. Deze berekening is puur indicatief. Over de uitkering betaal je inkomstenbelasting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts